Over Unieke Kistjes

Unieke Kistjes is de naam waaronder grafisch ontwerper Anita Nijman unieke objecten maakt van vintage fruitkistjes. Van kleine bewaardoosjes tot bijzondere kunstwerkjes tot meubels en kasten.

Ook werk in opdracht voor bv. huwelijk, geboorte. verjaardag, vriendschap, overlijden. Voorbeelden hiervan zie je in de rubriek Herinneringsdoosjes.

Iets kopen?

Alle objecten waar niet Verkocht of Kado bij staat zijn te koop.
Neem contact op als je ergens interesse in hebt.

Anita Nijman
06-45490537
info@uniekekistjes.nl

Oorsprong van de kistjes

De vintage fruitkistjes waarmee ik de objecten maak zijn voor het merendeel verzameld door vriend Anthonie Heynsius. Hij heeft zo'n 30 jaar lang markten afgestruind en de kistjes met prachtige opdrukken ter plekke gedemonteerd en meegenomen. Anthonie maakt er - in intensieve samenwerking met de klant - kasten en kastdeuren van. En wij werken regelmatig samen. Zie ook anthonieheynsius.nl.

De oorsprong van de meeste kistjes ligt in de zonnige streek van Valencia aan de Spaanse oostkust, waar de sinaasappel een van de belangrijkste exportproducten was. De fruitbedrijven hadden weinig commerciële en nauwelijks te onthouden namen, dus om voet aan de grond te krijgen op de Angelsaksische markt werden grafisch ontwerpers en illustratoren ingezet om de kisten met sinaasappels te voorzien van opvallende, tot de verbeelding sprekende ontwerpen. Er werden duizenden merken bedacht die de exporteurs de flexibiliteit gaven om hun product in verschillende markten te positioneren. De doorgaans kleurrijke ontwerpen hadden onderwerpen als - voor de hand liggend - sinaasappels en typisch Spaanse onderwerpen, maar ook vaak vrouwen die deden denken aan de Hollywood-actrices van die tijd en op het doelland toegespitse onderwerpen als molens en boer(inn)en voor de Nederlandse markt.

De papieren etiketten werden middels steendruk (lithografie) vervaardigd en op de kopse kanten van de kistjes geniet. Vanaf de jaren zestig werden de etiketten vervangen door opdrukken rechtstreeks op het hout door middel van zeefdruk. Hiertoe waren de ontwerpen sterk vereenvoudigd (maar veelal nog steeds te herleiden tot het oorspronkelijke ontwerp op het papieren etiket).

Zie ook:
artikel Nostálgicos del viejo diseño de las naranjas valencianas dat Valenciaans grafisch ontwerper Xavi Calvo schreef naar aanleiding van onze ontmoeting in oktober 2018.

Enkele originele etiketten, José Felis
Enkele originele etiketten, José Felis

 

 

Wissellijst Sunlife